perjantai 17. huhtikuuta 2015

PVA vesiohenteisen 3D-tulostusmateriaalin käyttöPVA-filamentti, jota pääasiassa käytetään tukimateriaalina sellaisissa 3D-tulosteissa, mitkä eivät tulostu ilman tukea. PVA-filamentti on vesiliukoista.

Avaan tässä, kuinka sitä olen käyttänyt. Tätä ei kannata ottaa yhtenä totuutena, koska PVA-filameteille on useita valmistajia ja jokainen rulla saattaa tarvita omat säädöt. Kuvaan homman, kuinka se minulla toimii Felix 3.0 3D-tulostimen kanssa ja Kisslicer softalla.


Säilytys ja käyttöönotto
Useassa paikasta olen lukenut, että PVA-filamenttia pitää säilyttää suljetussa tilassa silokooni geelipussi kosteutta imemässä. Mitkään filamentit eivät tykkää auringonvalosta. Oma näkemykseni on, että säilytys kuivassa ja tasaisessa normi huonelämmössä on OK. Itse säilytän PVA:ta kuten kuvassa näkyy. Se on vain roikkunut seinällä olevalla tangolla, ei mitään muuta. Jotkut kuivattelevat PVA:ta uunissa ennen käyttöä.

Kisslicer asetuksia......vastoin yleisiä ohjeistuksia yms. PVA:lle laitoin kaikki lämpötilat 190-asteeseen. En siis asettanut suutinta jäähtymään. Jäähtymistä tosin käytetään hyvin yleisesti, jotta se suutin, joka ei tulosta, tiputtelisi muuten filamenttia. PVA:n käyttäminen on kuitenkin kohtuullisen konstikasta ja se saattaa helposti jymähtää suuttimeen ja tukkia sen. Siksi en anna suuttimen lämpötilan sahata tulostuksen aikana.

 
Kisslicer / Style, huomioita
Tarkkuudeksi valittiin 200 micronia (0,2mm) ja infill asetukseksi 50% (täyttö)

 PVA ei tarttunut BuildTak alustaan tulostimessa, siksi Support-asetuksissa valittiin Solid Support, jolla saatiin ensin tulostettua PLA:lla pohja itse tulosteelle.


 Tuplasuutin tulostimella, kun tulostaa, niin Printer kohdasta valitaan Felix 3.0 Dual Extruder

Kun 3D-malli on Kisslicerissä slaissattu (viipaloitu), niin valmis g-koodi avataan Repertier-Hostiin.

Näkymä Repertier-Hostissa, kun tulostin tulostaa.

 Tulostu vielä vaiheessa.

Tuloste valmis, tämä siis tulostettu 0.2mm tarkkuudella. En siis edes lähtenyt tässä edes tekemään tarkempaa tulostetta.


Jotta PVA:n saa liukenemaan varsinaisesta tulosteesta, pitää se upottaa lämpimään saippuaveteen.

Tämä ohut kerros PLA:ta täytyi tulostaa pöydän ja PVA:n väliin, jotta saatiin PVA tarttumaan oikeaan kohtaan alussa.


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti